Miljøzoner

Alle tyske miljøzoner

Ansøgningsblanket

Planlægger du at rejse til Tyskland i bil, for eksempel for at tage på en tur gennem storbyerne eller bare på en almindelig ferie? Så er der en stor chancen for, at du kører igennem en af Tysklands såkaldte miljøzoner i bil. Næsten alle større byer, inklusive Berlin, München og Frankfurt am Main, har sådan en zone. Det er kun tilladt at køre i disse byers centrum, hvis man har et gyldigt mærkat.

Tysklands miljøzoner

Siden 2008 er der i flere tyske storbyer oprettet såkaldte miljøzoner. Zonerne varierer fra by til by og kan overlappe i forskellige områder, som eksempelvis i Wiesbaden. Nogle byer klassificerer kun deres bycentrum som en bestemt zone, mens andre byer inkluderer hele byen. En række byer i Ruhr-området samarbejder om at skabe en meget stor miljøzone. Resultatet er den største kombinerede miljøzone i Tyskland. På dette tidspunkt er der mere end 80 miljøzoner i Tyskland. Der er en stor chance for at du kommer til at køre gennem sådan en zone, hvis du rejser i bil gennem Tyskland og skal se byerne. Du kan kun køre i disse områder, hvis du har en "Umweltplakette", ellers får du en bøde. Via vores side kan du bestille et sådant grønt mærkat

Kort over miljøzoner i Tyskland

Rejser du snart til Tyskland i bil og spekulerer på, i hvilke byer du har brug for et miljømærkat? Med vores "Kort over miljøzoner i Tyskland" (se nedenfor) får du nemt et overblik over miljøzonerne i Tyskland. Under det store kort med miljøområderne finder du alle tyske byer, der har indført en miljøzone. Klik på dem for at få flere informationer om den specifikke by og dens zone.

Kort over tyske byer med en miljøzone

Oversigt over de tyske byer, hvor fintstøvmærkatet er påkrævet

Ansøgningsblanket

Hvorfor har Tyskland miljøzoner?

Tysklands største byer har alle indført en miljøzone. Denne zone er kun tilgængelig med et tysk miljømærkat. Med oprettelsen af disse områder vil byerne reducere luftforureningen og samtidig øge luftkvaliteten. Dertil prøves det at få flere folk til at bruge offentlig transport i byerne. I forbindelse med udledningen af forurenende stoffer taler man i Tyskland også om en “Feinstaubplakette”.

Alle køretøjer, der ønsker at komme ind i en zone, skal have et klistermærke for miljøzonen: 1.) biler, 2.) campingvogne, 3.) busser, 4.) lastbiler. Selv schweiziske biler falder ind under denne regel og skal derfor også have et gyldigt klistermærke. Motorcykler er i øjeblikket ikke omfattet af denne regulering.

Oprindeligt var der tre forskellige typer miljømærkater, rød, gul og grøn. Hvis du med dit køretøj vil have adgang til centrum i en tysk by, skal du have et grønt mærkat. Det gule klistermærke er kun gyldigt i en enkel by: Neu-Ulm. Medmindre du planlægger at besøge Neu-Ulm, skal du have et grønt klistermærke.

På det grønne klistermærke er der et tal, som henviser til de indførte grupper af skadelige stoffer. Jo højere tallet er, jo mere miljøvenligt er køretøjet. Et grønt klistermærke har det højeste tal og indikerer således den største miljøvenlighed.

Tyske byer med en miljøzone

Alle større tyske byer har en miljøzone. Her tænker man på byer som Aachen, Berlin, Bremen, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Oberhausen, Stuttgart og selvfølgelig München. Hos miljoemaerketyskland.dk overvåger vi løbende, om eksisterende miljøzoner tilpasses, eller nye zoner oprettes. Her henviser vi til data fra Tysklands regering.

Dieselforbud i tyske byer

I 2018 vil der være et dieselforbud i en enkelt by: Hamborg. I flere byer skal der endda stemmes, om dieselbiler skal forbydes fuldstændigt. Düsseldorf og Stuttgart overvejer at indføre et dieselforbud fra 1. januar 2019. Også i hovedstaden Berlin er der tale om indførelsen af en lignende dieselfri zone. Den 3. oktober sidste år har de tyske koalitionspartier i fællesskab aftalt at forbedre luftkvaliteten i de mest forurenede byer i Tyskland.

Fritagelse fra tyske miljøzoner

Det dynamiske kort gør det muligt at se, hvilke områder er dækkede af miljøzonen. Det er ofte tilfældet, at bycentrene er placeret midt i zonen, men områderne uden for er ikke. Den tyske Autobahn er altid uden for zonen, selvom den forløber gennem byerne. Hvis du er på vej til Østrig, Slovenien eller Schweiz, har du ikke brug for et miljømærkat.

Desuden er motorcykler og knallerter fritaget fra lovgivningen. Oldtimere er også undtaget fra ordningen. Hvis du ejer en oldtimer med et udenlandsk registreringsnummer, har du i øvrigt et Fiva-pas, der er klart synligt for inspektøren.

I sidste ende behøver selv køretøjer med et europæisk handicapparkeringskort ikke et fintstøvmærkat.

Miljømærkat Tyskland
0

Din indkøbskurv