Trafikregler i Tyskland

Tyskland er et smukt land og altid et besøg værd! Landet er stort og varieret, har med smuk natur, en rig kultur, og folk er venlige. Derudover er Tyskland i nærheden og passer derfor perfekt til en dagstur, især fra Holland. Det er meget nemt at køre til Tyskland for en bytur, en weekend eller en længere ferie. Der ligger jo mange smukke steder lige på den anden side af grænsen. Hvis du imidlertid planlægger sådan en tur, anbefaler vi, at du på forhånd gør dig bekendt med trafikreglerne. Selvom de tyske trafikregler ikke adskiller sig meget fra de hollandske, er der undtagelser, som du bør kende for at sikkert kunne deltage i den tyske trafik. Vil du vide mere om trafikreglerne i Tyskland såsom tophastighed? Og spørger du dig selv, hvilke ting du skal have med i bilen? Skynd dig at læse videre og forbered dig på en ubekymret og sikker tur til vores naboer!

Tysklands generelle trafikregler

Som nævnt ovenfor er der mange trafikregler, der gælder for både hollandske og tyske veje, men der er også en række regler i Tyskland, der afviger fra de hollandske trafikregler. Nedenfor har vi udarbejdet en oversigt over alle regler, der afviger fra de hollandske trafikregler. Læs venligst videre!

Regler for sikker kørsel

For chauffører under 21 år gælder et totalforbud mod alkohol og narkotika. Der må ikke findes spor af alkohol eller stoffer i blodet. For chauffører over 21 år er et maksimalt alkoholindhold på 0,5 promille tilladt. Det er forbudt for alle chauffører (også cyklister!) at bruge mobiltelefonen under kørsel. Håndfri opkald eller hovedtelefoner er tilladt, forudsat at lyden ikke er så høj, at chaufførerne ikke længere kan opfatte omgivelsesstøj. Telefoner kan bruges som navigationssystemer, men må ikke holdes i hånden under kørslen.

Prioritetsregler

Chaufførerne fra højre har i princippet prioritet, medmindre andet er angivet. Dette gælder ikke, hvis chaufføren kommer fra højre fra en gård, en grusvej eller en indkørsel. I Tyskland er der ikke tale om hajtænder, men om en tyk brudt linje, som indikerer, at du som chauffør skal prioritere. Sporvogne har altid prioritet over alle andre trafikanter (inklusive fodgængere!).

Trafikregler i rundkørslen

Hvis du i rundkørslen ser et rundt, blåt trafikskilt og oven for det et trekantet hvidt skilt med en rød kant foroven, betyder det, at chaufførerne i rundkørslen har prioritet. Hvis du kun ser det blå runde trafikskilt, har de chauffører, der ønsker at komme ind i rundkørslen prioritet over for chaufførerne i selve rundkørslen. Det betyder, at du er nødt til at stoppe ved rundkørslen, hvis en anden ønsker at komme ind i rundkørslen. Fodgængere har prioritet, når chauffører forlader rundkørslen, men ikke når bilister kører ind i rundkørslen

Regler for standsning og parkering

Det er forbudt at standse på smalle gader eller på veje, hvor du ikke har en god udsigt til trafikken. Ligeledes er det forbudt at standse i et skarpt sving. Linjer på vejen indikerer, at det ikke er tilladt at standse og parkere på dette sted.

Det er forbudt at parkere på venstre side af vejen – i modsætning til kørselsretningen. Det er derfor også forbudt at parkere på parkeringspladser på venstre side. Disse må kun bruges af bilister, der kører på denne side af vejen. Den eneste undtagelse fra denne regel er en envejsgade.

Regler for sammenbrud eller ulykker

Hvis der sker en ulykke, skal du sætte en advarselstrekant bag bilen. Regler for afstanden af advarselstrekanten til bilen beskrives senere i denne artikel.

Det er forbudt ved lov at reparere din bil i udkanten af motorvejen, hvis du har et sammenbrud. Du må ikke skifte lys eller dæk på motorvejens nødbane, selvom du ved, hvordan det fungerer. Din bil skal trækkes til et sikkert sted, hvor du ikke udgør nogen fare for dig selv eller andre, og hvor bilen kan repareres.

Regler for den bil, du kører i

Belysning er obligatorisk, hvis du kun kan se mindre end 50 meter. Det tilrådes altid at tænde fjernlys eller kørelys om dagen. Børn på under 12 år og under 1,50 meter høje skal sidde i et passende børnesæde eller et godkendt monteret sæde. Børn må kun køre foran i bilen, når airbag er deaktiveret. Medbringer du bagage? Dette må ikke stikke ud over køretøjets forreste del og må maksimalt være 1,50 meter længere end bilens bagdel. Bagage må maksimalt stikke ud 40 cm i bredden. Er din bagage bredere end målene? Så skal du tydeliggøre det ved brug markeringer eller lyserøde flag.

Skal bilen trækkes? Så tag den med til det næste værksted. På motorvejen må bilen trækkes indtil første udgang. Det er forbudt at transportere køretøjet det trækkes på motorvejen. Hvis du vil bruge et slæbetov eller en trækkrog, må den være op til fem meter lang. Både trækkøretøjet og køretøjet, der trækkes, skal tænde for advarselslysene.

Tophastighed

I Tyskland og i Holland er den maksimale hastighed angivet på trafikskilte, men der findes ikke trafikskilte på alle veje. For på mange motorveje i Tyskland er der ingen hastighedsgrænse, og du har lov til at køre så hurtigt, som du vil. Vi kalder dette en målhastighed. Bemærk, at der er meget trafik på tyske motorveje, især på den venstre bane. På denne type vej er der dog kun en anbefalet hastighed på 130 km i timen.

Den maksimale hastighed på vejene vises således overalt på skilte. Men der er også undtagelser og specielle situationer:

I tåge, sne eller kraftigt regn, hvor du kan se mindre end 50 meter, er den maksimale hastighed på alle veje altid 50 km i timen. På den tyske Autobahn er kun køretøjer tilladt, der kan køre mindst 60 km i timen. Ved kørsel på en motorvej med tre baner må banen til venstre ikke bruges af køretøjer med en maksimal masse på over 3500 kg eller køretøjer med trailere (medmindre dette f.eks. er nødvendigt for at dreje ind på en anden vej).

Kørsel til Tyskland med bil om vinteren

Når du rejser til Tyskland med bil om vinteren, er det nødvendigt at montere vinterdæk på din bil. Vinterdækkene skal overholde de lovmæssige krav og have en profiltykkelse på mindst 1,6 mm (helst 4 mm) og være forsynet med et snefnugsymbol. Hvis du rejser til Tyskland med vinterdæk, skal du holde dig til vinterdækkenes maksimale hastighed. Denne hastighedsgrænse angives med en bogstavkode på dækkenes side. Hold dig til hastigheden og kør sikkert, så du ikke udgør nogen fare for dig selv og andre trafikanter. Indtil hvornår er vinterdæk påkrævet i Tyskland? I perioden fra oktober til april. Snekæder er kun påkrævet, når dette er angivet på et vejskilt. Du kan læse mere om det i det nederste afsnit.

Trafikskilte i Tyskland

De tyske trafikskilte adskiller sig ikke meget fra de hollandske, men der er en række skilte, som vi hollændere ikke kender. Dette er følgende tegn:

 • Et skilt med billedet af et køretøj og teksten “Frei” forneden betyder, at køretøjer er tilladt her.
 • Et rektangulært gult tegn med et sort stednavn betyder, at du kommer ind i et byområde. Det samme vejskilt udover en skrå rød stribe betyder, at du forlader byområdet.
 • Runde hvide vejskilte med en rød kant og et omvendt sort U og dertil en rød linje, der løber gennem den. Disse skilte angiver, at det er forbudt for biler og motorcykler at vende.
 • Et rundt hvidt skilt med en rød kant og to biler med et tal i midten angiver, hvor meget afstand bilister skal holde fra køretøjet foran.
 • Et gult, rundt vejskilt med en grøn kant og bogstavet H betyder, at der kommer et bus- eller sporvognsstoppested.
 • Skilt med en grøn pil under et trafiklys angiver, at du kan dreje til højre ved rødt lys.
 • Gule rektangulære skilte med teksten “Umleitung” angiver, at der er en omvej.
 • Et hvidt rektangulært skilt med en sort kant og orange pil angiver den anbefalede rute på tyske motorveje.
 • Rektangulære hvide vejskilte med en sort kant og en orange pil med tre diagonale sorte striber. Disse skilte viser slutningen af en anbefalet rute.
 • Vejskilte med teksten “Umweltzone” angiver begyndelsen på en miljøzone. Du kan læse mere om dette forneden.
 • Et grønt trekantet skilt med en ørn og teksten “Landschaftsschutzgebiet” eller “Naturschutzgebiet” betyder, at du kan køre ind i et beskyttet naturområde og ikke må parkere uden for de udpegede parkeringspladser.
 • Runde blå vejskilte med et dæk og en snekæde betyder, at det er obligatorisk at bruge snekæder.
 • Blå, runde skilte med et hvidt tal viser hastighedsgrænsen.
 • Hvide skilte, der viser en bil med en campingvogn, og teksten “Schleudergefahr” nedenunder angiver, at du kører på en farlig rute, hvor der er risiko for at glide, hvis du kører i bil med en campingvogn.

Genstande, som du skal medbringe i bilen i Tyskland

Det er obligatorisk at medbringe visse genstande i bilen, når du rejser i Tyskland. Disse ting kræves, fordi de bidrager til en større og bedre trafiksikkerhed. Selvom det kun er lovpligtigt at medføre disse genstande i biler med tyske registreringsplader, anbefaler vi, at du alligevel medfører dem. På denne måde undgår du irriterende situationer eller diskussioner og rejser sikkert.

 • Advarselstrekant: Du har brug for en advarselstrekant, hvis du under kørslen skal standse i vejkanten på grund af et sammenbrud, eller hvis du er involveret i en ulykke og har brug for at parkere din bil langs vejen. Formålet med en advarselstrekant er at advare andre trafikanter om, at du med din bil holder i vejkanten ved nødsporet. På motorveje skal du placere din advarselstrekant 200 meter bag din bil. Du kan købe en advarselstrekant fra de fleste tankstationer.
 • Sikkerhedsveste: Du er forpligtet til at medføre sikkerhedsveste i bilen, når du er i Tyskland. De skal bæres, hvis du holder i vejkanten på grund af et sammenbrud eller en ulykke og skal forlade dit køretøj. Det øger sikkerheden, hvis du har mulighed for at synliggøre dig ved hjælp af en sikkerhedsvest, når du holder i nødsporet på en (trafikeret) vej. Sikkerhedsveste skal overholde EN471-standarden, dvs. de skal være fluorescerende gule, orange eller røde med reflekterende striber.
 • I Tyskland skal du medføre et førstehjælpskit i bilen. Selvom det ikke er vigtigt at medføre udskiftelige pærer eller en ildslukker i Tyskland, anbefaler vi, at du køber disse genstande for at rejse så sikkert som muligt.

Et fint støvklistermærke eller miljøklistermærke i Tyskland

I Tyskland gælder miljøzoner i de forskellige tyske byer. Disse miljøzoner blev indført for at forbedre og beskytte luftkvaliteten i tyske byer for at skabe bedre og sundere miljø. Dette har konsekvenser, hvis du vil køre til en tysk by i bil, fordi ikke hvert køretøj er tilladt i alle byer. Så hvis du planlægger at rejse til Tyskland i bil, skal du anmode om et miljømærkat i forvejen. Anmodningen om klistermærket kan fremsendes inden for et minut. Bestil klistermærket inden kl. 15:00 på en hverdag, så sendes det samme dag. På vores hjemmeside finder du en masse information om miljømærkatet. Hvis du gerne vil have flere oplysninger om byer med en miljøzone, skal du se på denne oversigt.

Mærkatet, som du modtager, kan have tre farver: rød, gul eller grøn. Med et rødt mærkat har du ikke lov til at køre ind i nogen af de tyske byer, da dette indikerer, at dit køretøj er for forurenende til at køre rundt i byen. Der er kun en enkel by tilbage, som du kan besøge med et gult mærkat. Du skal dog være opmærksom på, at dette vil ændre sig i fremtiden. Hvis du får et grønt klistermærke, forurener din bil næppe, og du har tilladelse til at komme ind i de tyske byer.

BESTEL NU DIRECT DE MILIEUSTICKER VOOR DUITSLAND
0

Din indkøbskurv